Om Beirut
Medelhavsstaden Beirut ligger på en halvö på Libanons kust och har anor ända från 1300-talet före Kristus. Innan inbördeskriget 1975 var Beirut en välbesökt stad och fick till och med smeknamnet ”Medelhavets pärla”. Nu har intresset för Beirut åter igen blommat upp, och staden utnämndes 2009 till det främsta stället att resa till av tidningen New York Times.
Beirut – en blandad stad
Beirut är huvudstad i Libanon och inhyser ungefär 2,1 miljoner människor. Invånarna talar både libanesiska och franska. Ungefär en tredjedel av befolkningen är muslimer, och två tredjedelar är kristna.
Libanons kulturcentrum
Med sina teatrar, kulturaktiviteter och sitt nattliv är Beirut ett uppskattat kulturcentrum i medelhavsområdet. Staden har länge stått under franskt inflytande och därmed fått smeknamnet ”Lilla Paris”. Efter det förödande inbördeskriget som pågick fram till 1990 har staden rustats upp ordentligt. Återuppbyggnader har gjorts av den historiska stadskärnan, den stora hamnen, pubar och kasinon. Turistintresset har ökat i samma takt, mycket tack vare det berömda nattlivet.
Historia – rik mångfald och kultur
Beiruts historia tros sträcka sig så långt som 5000 år bakåt i tiden. Efter arkeologiska utgrävningar i staden har man funnit både feniciska, romerska, arabiska, hellenistiska och osmanska lämningar.